Eilandplein

De gemeente maakt samen met inwoners een mooier Eilandplein. Samen maken we een plek waar iedereen zich fijn voelt.

Plein met verschillende functies

Het Eilandplein is het hart van Duiven Zuid. Het is een drukbezochte plek voor oud en jong. Mensen komen er voor ontspanning of voor een bezoek aan de winkels. De fontein op het plein was aan vernieuwing toe en stond al een lange tijd uit. De gemeente neemt direct met het opknappen van de fontein het hele Eilandplein eens goed onder handen. Zo krijgt Duiven Zuid eind 2025 een mooier, levendiger en groener plein.

Samen ontwerpen

Het nieuwe ontwerp mis door de gemeente én de inwoners gemaakt. Zo ontstaat een plein waar mensen zich veilig voelen, elkaar kunnen ontmoeten, kunnen ontspannen én bewegen. Waar mensen, natuur en water goed samengaan. Dat aansluit bij het veranderende klimaat. Dat echt past bij Duiven. Waar jong en oud zich thuis voelen en willen blijven wonen. Samengevat: waar nagedacht is over thema’s als samenleven, biodiversiteit en gezondheid.

Van ideeën naar definitief ontwerp

Van ideeën naar definitief ontwerp

In 2024 konden Duivenaren hun ideeën en wensen delen, stemmen tussen ontwerpen en opmerkingen maken op het schetsontwerp. Ook deden zij mee in werkgroepen om bepaalde onderdelen van het ontwerp nog verder uit te denken. Het was dus een lange weg om tot het definitieve ontwerp te komen: van meer dan 1000 wensen, naar 2 schetsontwerpen, naar 1 voorlopig ontwerp. 

Tijdens de participatiefasenexterne-link-icoon konden inwoners op verschillende manieren ideeën en wensen inbrengen. Meer weten over deze fasen? Kijk dan op de website: www.eilandpleinduiven.nlexterne-link-icoon.

Op 5 februari 2025 konden inwoners het definitieve ontwerp van het Eilandplein bekijken. Toen bleek dat het gelukt was om een groot deel van de inbreng van de inwoners te verwerken. 

Hoe is alle input van de inwoners verwerkt in dit ontwerp?

Het winnende schetsontwerp ‘EilandPark’ is in de afgelopen maanden omgezet in een technische plattegrond, oftewel het Definitieve Ontwerp. Zo is de input van de inwoners verwerkt in dit ontwerp:

  • Fontein: Er komen spuitertjes en een stroompje om mee te spelen. 
  • Sfeer: We hebben een natuurrijk en ontspannen park ontworpen, opgedeeld in zones, voor rust én samenkomst van mensen. 
  • Groen: er is veel ruimte voor planten en bomen. Er komt een goede mix van textuur, hoogte en bloei. We houden rekening met de bloeiseizoenen, zodat er het hele jaar rond dieren, planten en kleuren te zien zijn. 
  • Regenwater: De meeste perken met beplanting zijn iets verlaagd, zodat het regenwater kan afstromen en infiltreren in de bodem. 
  • Toegankelijkheid: We hebben de ruimtes voor voetgangers en fietsers van elkaar gescheiden om risicosituaties te verminderen. Natuurlijk zorgen we ook dat het plein toegankelijk is voor rollators en slechtzienden. 
  • Samenleven: Voor kinderen en ouderen is er een natuurlijk avonturenpaadje en de speeltoestellen komen terug. Bij de WijKern maken we een terras met een pergola voor kleine evenementen en een groene plek om gezamenlijk te tuinieren.  
  • Gezondheid: Er komen plekken op het plein om alleen of in groepen te ontspannen en bewegen, bijvoorbeeld voor fitness, wandelen, yoga, jeu de boules en voetbal.  
  • Bebouwing: We maken de entree bij de WijKern herkenbaar met een pergola met slingerplanten. Waar het kan, plaatsen we gevelbeplanting. De onderdoorgang bij de bakker krijgt betere verlichting.