Circulus start per 1 januari 2025 in de gemeente Duiven en de gemeente Westervoort
Vanaf 1 januari 2025 verzorgt Circulus de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval in de gemeenten Duiven en Westervoort. Daarnaast helpt Circulus de inwoners om het restafval te verminderen door dit nog beter te scheiden. Schoon afval is belangrijk om het hergebruik van materialen voor nieuwe producten mogelijk te maken. Samen dragen we bij aan een gezond milieu en de leefbaarheid in de regio.
Duurzaam afvalbeheer
Afgelopen zomer zijn de gemeenten Duiven en Westervoort een samenwerking gestart met Circulus, met als doel een duurzame toekomst. Circulus brengt haar jarenlange ervaring in afvalbeheer naar de gemeenten. Samen werken zij aan een samenleving met minder afval, door producten langer in gebruik te houden en door materialen uit afval terug te winnen om deze opnieuw te gebruiken in nieuwe producten. Zo willen de gemeenten en Circulus, samen met de inwoners, bijdragen aan een toekomst zonder afval en een circulaire economie in 2050.
Gehighlighte tekst: “Wij zijn in Duiven heel blij met de toetreding tot Circulus. Ik kijk uit naar de duurzame manier van werken. Onder andere door het aanmoedigen van nog betere afvalscheiding en het hergebruik van grondstoffen.” - Joyce Zwaga, Wethouder gemeente Duiven
Voorbereidingen in volle gang
Om de overstap naar Circulus soepel te laten verlopen, vinden er in november en december al voorbereidingen plaats:
- In Duiven wordt een groot aantal GFT-containers (180L en 280L) vervangen door nieuwe containers van 240L, die geschikt zijn voor de inzamelvoertuigen van Circulus.
- Inwoners van Duiven en Westervoort ontvangen een nieuwe milieupas (afvalpas). Deze pas is per 1 januari 2025 actief en werkt net als de huidige pas.
- De Afvalkalender 2025 komt online. Inwoners kunnen vanaf 1 december 2024 de nieuwe ophaaldagen in 2025 bekijken op de website van Circulus en in de Circulus-app.
Gehighlighte tekst: “We zien uit naar de samenwerking, zowel voor het afval maar ook omdat Circulus een sociale werkgever is. Daarom kunnen we, denk ik, in de toekomst nog veel meer samenwerken dan alleen voor het afval. We werken nu hard aan de voorbereidingen, zodat we in januari soepel kunnen overstappen.” - Laura Kaper, Wethouder gemeente Westervoort
Informatie en contact
In november en december ontvangen de inwoners van Duiven en Westervoort brieven met informatie over de voorbereidingen. Ze ontvangen bijvoorbeeld informatie over de zijladers die door de straten zullen rijden om de containers te legen, en over hoe en waar de containers kunnen aanbieden. In januari is er een inloopmiddag waar inwoners kennis maken met Circulus, vragen kunnen stellen en uitleg krijgen over de diensten en de Circulus-app.
Inwoners kunnen Circulus op verschillende manieren bereiken, zoals via de klantenservice op werkdagen van 8:00 uur – 17:00 uur:
- WhatsApp (scan de QR-code of voeg handmatig het telefoonnummer 06 1050 7300 toe aan de contactenlijst van uw smartphone).
- Telefoonnummer 0900 – 9552, voor dit servicenummer betaalt u de gebruikelijke kosten.
- Alle contactgegevens en contactformulier zijn te vinden op www.circulus.nl/contact.
- Informatie, zoals de afvalkalender en instructies voor afvalscheiding, is te vinden op de websites: www.circulus.nl/duiven of www.circulus.nl/westervoort en in de Circulus-app.
Lees ook de Veelgestelde vragen op de website voor Duiven: www.circulus.nl/duiven/veelgestelde-vragenof op de website voor Westervoort: www.circulus.nl/westervoort/veelgestelde-vragen.
Gehighlighte tekst: “We kijken uit naar de samenwerking met de gemeenten en de inwoners van Duiven en Westervoort. Samen werken we aan een toekomstgericht afvalbeheer dat rekening houdt met het milieu en de leefbaarheid in de regio. Zo maken we echt het verschil.” - Lisette Bosch, Directeur bij Circulus
Over Circulus
Circulus is een regionaal overheidsbedrijf dat zich richt op afval- en grondstoffenbeheer, het beheer van de openbare ruimte en het sociaal domein. Vanaf 1 januari 2025 zijn elf gemeenten, zowel opdrachtgever als aandeelhouder van Circulus. Circulus zet zich ook in voor het verlengen van de levensduur van producten, bijvoorbeeld via ambachtscentra voor reparatie, vernieuwing en tweedehands verkoop. Daarnaast stimuleren we inwonersparticipatie, bezoeken we basisscholen voor educatie en organiseren we inloopmiddagen en afvalfestivals. Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom om samen te werken aan een afvalvrije samenleving. Circulus werkt zonder winstoogmerk.