Biezenkampen

Met flexwoningen realiseren we versneld woonruimte voor starters, spoedzoekers en statushouders.

Mogelijk flexwoonproject op locatie Biezenkampen

Veel inwoners van Duiven voelen het tekort op de woningmarkt. Onder andere starters en spoedzoekers (bijvoorbeeld mensen die uit een relatie komen) hebben veel moeite met het vinden van een geschikte woning die past bij hun financiële mogelijkheden. De gemeente Duiven wil snel een bijdrage leveren aan het maken van kansen voor deze doelgroepen. Veel woningbouwontwikkelingen duren namelijk lang. Gemiddeld zes tot acht jaar. 

Modulair verplaatsbare woningen

De gemeente heeft samen met Vivare en Rabo SmartBuilds de wens om binnen ongeveer 1,5 jaar modulair, verplaatsbare woningen (flexwoningen) te realiseren op een deel van Biezenkampen. Modulaire woningen zijn woningen die voor een groot deel in de fabriek worden gemaakt. Daarna worden ze naar de bouwplaats gebracht en daar in elkaar gezet. Deze woningen hebben als groot voordeel dat ze een korter bouwproces hebben. Ook kiest de gemeente voor een tijdelijke vergunning (meer snelheid in het proces en de procedure).

Presentatie inwonersavond 29 augustus


Op donderdag 29 augustus was er een tweede informatiebijeenkomst over Biezenkampen in de Wijkern in Duiven. Tijdens deze avond is een presentatie gegeven. 

Stand van zaken

Gemeente Duiven werkt aan een gebiedsvisie samen met adviesbureau BRO. Deze visie geeft aan welke kwaliteiten voor het gebied belangrijk zijn en waar functies (zoals bijvoorbeeld wonen, parkeren, wegen en waterberging) in het gebied terecht komen. Aan het bureau is ook gevraagd in beeld te brengen hoeveel woningen in totaal mogelijk zijn op de locatie Biezenkampen (inschatting is nu circa 300 woningen) en hoe de verplaatsbare woningen (circa 100-150) met een tijdelijke vergunning hier goed inpassen. Bij elkaar of juist verspreid in het gebied. 

Behandeling gebiedsvisie in de gemeenteraad

Tijdens de politieke avond op dinsdag 5 november 2024 wordt het raadsvoorstel in de gemeenteraad van Duiven besproken. U kunt als inwoner inspreken. De avond start om 19.30 uur. U vindt de agenda voor 5 november hierexterne-link-icoon. Om in te spreken moet u zich aanmelden via griffie@duiven.nl. De griffie vertelt u graag meer over hoe inspreken te werk gaat. Wanneer er meer tijd nodig is, wordt de avond mogelijk vervolgd op donderdag 7 november.

In de week van 25 november vindt de debatavond over het raadsvoorstel plaats (dinsdag 26 en/of donderdag 28 november). Besluitvorming in de raad over het raadsvoorstel wordt nu verwacht op dinsdagavond 10 december. Zodra er meer informatie is, brengen wij u via de nieuwsbrief en onze communicatiekanalen op de hoogte.

Snel modulaire, verplaatsbare woningen bouwen

Binnen de gebiedsvisie Biezenkampen geeft de gemeente voorrang aan de bouw van modulaire, verplaatsbare woningen. Deze woningen worden gebouwd in de fabriek en voldoen aan dezelfde kwaliteit als de traditioneel gebouwde woningen van steen. Het voordeel is dat de bouw in de fabriek sneller gaat. Het gaat om circa 110 woningen in de sociale- en middeldure huur. De woningen zijn vooral geschikt voor jongeren/starters, spoedzoekers en statushouders. Deze woningen krijgen een vergunning voor maximaal 40 jaar. De grond blijft eigendom van gemeente Duiven.

Stedenbouwkundig plan

Nadat de gebiedsvisie is vastgesteld, wordt een stedenbouwkundig plan uitgewerkt. Dit plan werkt duidelijk uit waar, hoeveel en welke type woningen op welke plek worden gebouwd in de nieuwe wijk. En hoe de openbare ruimte wordt ingericht. Aan de hand van de gebiedsvisie verwacht de gemeente nu dat dit ongeveer 300 woningen zullen zijn. Er is veel ruimte voor groen omdat er onder de hoogspanningslijn niet gebouwd mag worden.

Verkeer

De nieuwe wijk Biezenkampen wordt grotendeels ontsloten via de Bellefleur en de Kleipeer. Ook komen er nieuwe woonerven aan de Molenstraat. Deze worden ontsloten via de Molenstraat. 

Wanneer worden de eerste woningen gebouwd?

De gemeente hoopt de eerste modulaire, verplaatsbare woningen in het eerste kwartaal van 2026 op te leveren.

Waarom nu Biezenkampen en niet De Eng

In februari 2023 heeft het college een bestuursopdrachtexterne-link-icoon vastgesteld. Aan de hand van de bestuursopdracht is een locatie onderzoekexterne-link-icoon uitgevoerd. Daaruit kwamen De Eng, Biezenkampen en Ploen Noord-Oost naar voren als geschikte locaties voor flexwoningen. In juli 2023 heeft het college locatie De Eng aangewezen. Wel met de opmerking dat de Eng voor maximaal 15 jaar beschikbaar is. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat het niet mogelijk is dit plan binnen deze voorwaarde van 15 jaar te realiseren. De gemeente moest dan alle investeringen (bijvoorbeeld in wegen en riolering) in het gebied in 15 jaar afschrijven en kosten maken om deze investeringen te verwijderen. Daarnaast moest de gemeente dan ook zo'n investering doen voor een tweede locatie. Dit leest u terug in de nota huidige inzichtenexterne-link-icoon van oktober 2023. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over flexwoningen in de gemeente Duiven? Stuur dan een mail naar flexwonen@duiven.nl. Hieronder vindt u een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of heeft u een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar flexwonen@duiven.nl.

Veelgestelde vragen

Modulaire woningen: wat zijn dat?

Modulaire woningen zijn woningen die voor een groot deel in de fabriek worden gemaakt. Denk aan het dak, vloeren, leidingen, keuken en wanden. Daarna worden de onderdelen naar de bouwplaats gebracht en daar in elkaar gezet.

Wat is een stedenbouwkundig plan?

Een stedenbouwkundig plan is een meer concrete uitwerking van de gebiedsvisie. De gebiedsvisieexterne-link-icoon is inmiddels gereed.  We weten vanuit de visie dat er ongeveer 300 woningen passen op Biezenkampen. Het stedenbouwkundig plan werkt concreter uit hoeveel woningen er passen en welke type woningen op welke plek komen. Ook de inrichting van de openbare ruimte (bijvoorbeeld speelplekken, parkeren, groen) wordt in dit plan nader uitgewerkt.

Van flexwoningen naar modulair verplaatsbaar. Waarom is het plan gewijzigd?

In eerste instantie is gedacht aan tijdelijke woningen voor 15 jaar. Onder de Crisis- en Herstelwet bestond er een mogelijkheid om hiervoor versneld een vergunning af te geven. Al snel bleek dat 15 jaar voor de woningcorporatie en de ontwikkelaar niet haalbaar is. Ook niet voor de gemeente. De gemeente zou wegen en riolering moeten aanleggen en na 15 jaar alles moeten verwijderen. Dat kan financieel niet uit. Meer hierover kunt u teruglezen in de nota ‘huidige inzichten flexwonen”externe-link-icoon van oktober 2023. Daarnaast is per 1 januari 2024 de Omgevingswet ingegaan. Daarmee is de bedoeling van de Crisis- en Herstelwet opgegaan in de Omgevingswet. Onder de Omgevingswet is het mogelijk met een snellere procedure (BOPA) woningbouw te vergunnen, waarbij de maximale termijn van 15 jaar is losgelaten. 

Locatie Biezenkampen staat in de Omgevingsvisie als woningbouwlocatie benoemd. Begin 2024 nog wel met de toevoeging “reservelocatie”. Daarom is toen gedacht aan een project van 15 jaar op Biezenkampen. De woningen zouden dicht bij elkaar geplaatst worden, zodat de gemeente zo min mogelijk grond voor dit project nodig zou hebben (en dus minder kosten zou hoeven maken voor bijvoorbeeld wegen en riolering). De verwachting was dat er binnen die 15 jaar een plan gemaakt zou worden om de totale locatie tot woningbouw te ontwikkelen. De woningen zouden dan binnen of na die eerste 15 jaar, op hun definitieve locatie geplaatst kunnen worden binnen Biezenkampen.
Biezenkampen is in de loop van 2024 van reserve woningbouwlocatie, een woningbouw locatiegeworden. Hiertoe heeft de raad het college op 26 maart 2024 opgeroepen met een motieexterne-link-icoon en dit is officieel bekrachtigd met een besluit van de raad op 19externe-link-icoon september 2024). Daarmee kan naast het modulaire, verplaatsbare woningbouwproject, ook een plan gemaakt worden voor ontwikkeling van de rest van de locatie tot woningbouw.Dat maakt het mogelijk de modulaire, verplaatsbare woningen direct op de juiste plek in de nieuwe wijk neer te zetten.  De woningen krijgen, als de raad akkoord gaat met het raadsvoorstel dat behandeld wordt in november/december 2024 een vergunning voor 40 jaar. De gemeente blijft eigenaar van de gronden. De modulaire, verplaatsbare woningen krijgen voorrang op de totale ontwikkeling van de wijk. Dit kunt u lezen in het raadsvoorstelexterne-link-icoon.

De gemeente kiest daarnaast voor een andere benaming. Bij de term flexwoningen denkt men vaak aan tijdelijke woningen, van een lage kwaliteit. Echter, de woningen waarvoor gemeente, woningcorporatie en ontwikkelaar kiezen, voldoen aan dezelfde wettelijke voorwaarden als de traditionele woning van steen. 

Waarom ontsluiting via Kleipeer en Bellefleur?

Al bij de ontwikkeling van Duiven-Zuid is de opzet geweest een nieuwe wijk te ontsluiten via de Kleipeer en Bellefleur. Er zijn kavels vrijgehouden om de aanleg van de nieuwe ontsluitingswegen mogelijk te maken. Deze kavels hebben in het toenmalige bestemmingsplan reeds de aanduiding “verkeer” gekregen. 

In januari 2021 heeft de raad een voorstel aangenomen over het uitbreiden van woningbouwlocaties in Duiven. Bij dit raadsvoorstel “verkenning woningbouwlocaties”externe-link-icoon is een verkeerskundige verkenning naar drie mogelijke uitbreidingslocaties toegevoegd. De conclusie voor locatie Biezenkampen is: “De Kleipeer en de Bellefleur kunnen met extra verkeersveiligheidsmaatregelen het verkeer uit de Biezenkampen opvangen. Er is geen noodzaak om de Biezenkampen een derde ontsluiting te geven of om te zoeken naar alternatieve ontsluitingsmogelijkheden. Er is geen bezwaar tegen om een klein deel van de woningen in de Biezenkampen te ontsluiten via de Molenstraat. Maar de Molenstraat, de Eltensestraat en de Veldstraat zijn is in de huidige vorm niet geschikt als hoofdontsluiting van de wijk”.

De gemeente is begin 2024 gestart met het opstellen van een gebiedsvisie voor Biezenkampen. De ontsluiting via Kleipeer en Bellefleur is vanaf de start het uitgangspunt geweest. De eerste concepten met daarin deze ontsluiting zijn op 30 mei 2024 gepresenteerd tijdens de informatiebijeenkomst.
Omdat er gevraagd is naar alternatieve scenario’s te kijken, is met een verkeersmodel in beeld gebracht wat een andere ontsluiting betekent voor andere wegen. Bijvoorbeeld een nieuwe ontsluiting via de Veldstraat of alles ontsluiten op de Molenstraat. 
Het beeld dat hieruit naar voren kwam, heeft niet geleid tot een aanpassing van de gebiedsvisie. Dit verkeersmodel en de alternatieve scenario’s zijn terug te lezen in de verkeersstudie. Ook is in dit onderzoek, naar aanleiding van vragen tijdens de informatieavond op 30 augustus, aangevuld op het thema veiligheid voor fietsers rondom de scholen (pag 10 en 11 van het onderzoek). Dit onderzoek leest u hierexterne-link-icoon.

De gemeente gaat, na vaststelling van de gebiedsvisie Biezenkampen door de gemeenteraad van Duiven, verder met de uitwerking van een stedenbouwkundig plan. Aan de hand hiervan maakt de gemeente een plan voor de te treffen verkeersmaatregelen in het kader van verkeersveiligheid. Niet alleen voor de nieuwe wijk, maar ook voor de wijk Duiven-Zuid en de Molenstraat.

Wat is de zogenaamde knip?

Met een knip kan er een fysieke beperking in de nieuwe hoofdweg (de zogeheten ‘radiaal’) worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan een paaltje, waardoor je als automobilist je weg niet verder kunt vervolgen, maar als fietser wel. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van het autoverkeer verplichten via de Kleipeer de wijk in en uit te gaan. Of juist via de Bellefleur. Het is een manier om het verkeer over de Bellefleur en de Kleipeer te verdelen. Het effect van de knip is afhankelijk van het aantal en de verdeling van de type woningen ten westen en ten oosten van de knip. De knip kan wanneer het stedenbouwkundig plan gereed is opnieuw bekeken worden. Een knip zorgt ook voor omrijden. Je moet dan als bewoner verder rijden naar de voorzieningen op het Eilandplein bijvoorbeeld. Of als pakketbezorger kom je twee keer via dezelfde ontsluitingsweg Duiven-Zuid in en uit. 

Kan er meer verkeer via de Molenstraat, zodat de Bellefleur en de Kleipeer minder verkeer krijgen?

De verkeersstudie 2024 heeft uitgewezen dat de nieuwe woonerven langs de Molenstraat (circa 60 woningen) ontsloten kunnen worden op de Molenstraat. Wanneer er 300 woningen op de Molenstraat ontsloten worden, dan heeft de weg een binnen de bebouwde kom’’ karakter nodig: dat betekent dat de weg opnieuw ingericht moet worden. Dit is kostbaar. Daarnaast is de verkeerstoename op de Eltensestraat die hierdoor ontstaat niet wenselijk. 

De verkeersstudie is een haalbaarheidsstudie. Het bevat een aanname over het aantal woningen en aantal bewoners voor geheel Biezenkampen, inclusief de modulaire verplaatsbare woningen. Het stedenbouwkundig plan geeft later meer duidelijkheid over het definitieve aantal woningen en op welke locatie welke type woningen landen. Ook volgt in en/of naast het stedenbouwkundig plan een nadere uitwerking van de te treffen verkeersmaatregelen. Zo kijken we nog een keer naar de zogenaamde ‘knip’ en naar mogelijke maatregelen die eventueel nodig zijn in Duiven-Zuid.

De vraag hoeveel woningen dan maximaal ontsloten kunnen worden op de Molenstraat (maar ook bijvoorbeeld de knip) kan dan beantwoord worden. Met de klankbordgroep bespreken we ook een mogelijk bezoek aan de wijk in relatie tot het vraagstuk verkeersveiligheid (bijvoorbeeld maatregelen zoals de knip). Een goede afvaardiging vanuit verschillende woonomgevingen is dan belangrijk om te voorkomen dat er een eenzijdig beeld ontstaat vanuit één van de woonomgevingen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de verkeersstudie van Goudappel van september 2024. Deze staat vermeld onder de vraag “kan ik de verkeersstudies inzien?”

Kan ik de verkeersstudies inzien?
Op hoeveel meter afstand vanaf de sloot gerekend ligt de waterleiding in het veld?

Het stedenbouwkundige plan is een meer concrete uitwerking van de gebiedsvisie en geeft hier later een concreter antwoord op. 

Kan ik de verslagen van de informatiebijeenkomsten d.d. 30 mei en 29 augustus inzien?
Waarom komen er juist woningen dichtbij de rand van Duiven-Zuid?

Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is het logischer de wat meer dichtere bebouwing aan te laten sluiten aan de bestaande bebouwing aan de rand van Duiven-Zuid. Richting het buitengebied wordt gekozen vanuit de landschappelijke inpassing voor een minder dichte bebouwing. Zo ontstaat er een geleidelijke overgang. Door de watergang en een hogedruk waterleiding, ontstaat er een bufferzone van zo’n 25 meter ten opzichte van de huidige dorpsrand. Dit biedt ruimte de bufferzone groen in te richten en de achterkant van de bestaande woningen te respecteren en enige beslotenheid te laten ontstaan.

Met welke partijen gaat de gemeente dit project ontwikkelen?

De gemeente heeft een intentieovereenkomst gesloten met Vivare en Rabo Smart Builds om te onderzoeken of het modulaire, verplaatsbare project gerealiseerd kan worden. De gemeente moet echter haar voornemen om deze partijen de grond te verhuren openbaar maken, zodat ook andere partijen hun interesse kunnen tonen.

Digitale nieuwsbrief?

Wij communiceren zoveel mogelijk via een digitale nieuwsbrief. In maart 2024 hebben wij meer dan 600 brieven per post verspreid over de intentieovereenkomst die de gemeente heeft gesloten met Vivare en Rabo SmartBuilds. In deze brief riepen wij ontvangers op om zich aan te melden voor een digitale nieuwsbrief. Naar aanleiding van deze brief hebben wij tientallen aanmeldingen ontvangen. Ook via social media is de nieuwsbrief en oproep onder de aandacht gebracht. Inmiddels staan er meer dan 100 mailadressen op de lijst. Wij zullen omwonenden per post informeren als de wettelijke procedure start. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het ter inzage leggen van de vergunning voor het bouwen van de woningen. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen, dan kunt zich aanmelden via biezenkampen@duiven.nl

Onderzoeken en procedure: wanneer gereed, welke procedure?

In het kader van de gebiedsvisie is een aantal onderzoeken uitgevoerd om de kaders te bepalen waarbinnen ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Een vervolgstap hierop is een stedenbouwkundig plan. Dit stedenbouwkundig plan is vervolgens de basis voor de wijziging van het omgevingsplan en/of de BOPA-procedure. Dit zijn procedures om woningbouw op Biezenkampen mogelijk te maken. Op dit moment verwachten we dat het vergunnen van de modulaire, verplaatsbare woningen met een BOPA-procedure wordt doorlopen. Voor de ontwikkeling van de hele locatie Biezenkampen tot woningbouwlocatie wordt een wijziging op het omgevingsplan voorbereid. 
Wanneer de omgevingsvergunning voor de modulaire, verplaatsbare woningen ter inzage wordt gelegd, worden de bijbehorende onderzoeken (bijvoorbeeld bodem- en water, geluid, ecologie, archeologie, stikstof) openbaar worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor de wijzing van het omgevingsplan. Er is nog geen besluit genomen over de procedure die de gemeente gaat volgen om de omgevingsvergunning te verlenen voor de modulaire woningen. Hierover wordt tijdig gecommuniceerd. Wij informeren u over wanneer en hoe u bezwaar/zienswijzen kunt indienen en/of beroep kunt instellen.

Waarom kiest het college voor flexwoningen?

Flexwoningen zijn woningen die je snel kunt bouwen en tijdelijk ergens kunt plaatsen en verplaatsen. De woningen worden gebouwd in een fabriek. Het bouwen van dit soort woningen gaat sneller dan traditionele woningbouw.  Door het bouwen van flexwoningen willen wij het tekort aan woningen verminderen. 

Hoe groot is een flexwoning?

Een flexwoning is kleiner dan een normale woning. De grootte van de woning hangt af van de huurvorm (sociale huur/ middenhuur). Ook de gezinssamenstelling (1- of 2-persoonshuishoudens of een gezin) bepaalt de grootte. Wij onderzoeken welk type flexwoningen aansluiten bij de behoeften van inwoners. Het liefst kiest de gemeente Duiven voor verplaatsbare en energiezuinige flexwoningen. 

Is dit een blijvende oplossing voor de woningnood in Duiven?

In het hele land is een groot tekort aan woningen. Dit is ook in Duiven het geval. Door het realiseren van flexwoningen en vaste woningen, verlichten we nu de druk op de woningmarkt. Wij hopen dat dit op de lange termijn voldoende mogelijkheden voor woningzoekenden biedt om door te stromen naar een reguliere woning.

Waar kan ik mij inschrijven voor een flexwoning?

Dit is nog niet mogelijk.

Wat is de BOPA?

BOPA betekent uitgebreide buitenplanse omgevingsplan activiteit. Als bepaalde initiatieven niet passen binnen het huidige omgevingsplan, dan kan de gemeente een BOPA aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van het soort woningen, de hoogte van de woning en waar wel of niet woningen komen. Deze procedure biedt belanghebbenden en omwonenden meer ruimte om te reageren op te plannen. Dit heet een zienswijze. Een zienswijze is een officiële reactie op een plan of onderdelen ervan. 

Meer informatie over de BOPA staat hier: https://vng.nl/artikelen/de-bopaexterne-link-icoon

Zijn er veel leveranciers van flexwoningen?

Sinds 2023 werkt de gemeente aan dit project. Veel leveranciers benaderen de gemeente. Deze leveranciers leveren meestal alleen woningen. De gemeente zocht een partij die woningen levert, beheert en hierin investeert. Voor de sociale huurwoningen is dit woningcorporatie Vivare. Voor woningen in de middeldure huursector is dit Rabo SmartBuilds. In de middeldure huursector hebben geen partijen zich gemeld die woningen beheren en hierin investeren. Rabo SmartBuilds en Vivare denken samen met de gemeente mee over de ontwikkeling van dit project.

Wat is een Didam arrest?

De gemeente wil  een deel van haar grond op de Biezenkampen verkopen of verhuren aan de partijen Rabo SmartBuilds en Vivare. Deze grond is nodig om de woningen op te bouwen. Maar een gemeente mag de grond niet een op een verkopen of verhuren. De gemeente moet andere partijen ook de mogelijkheid geven om de grond te kopen of te huren. Daarom plaatst de gemeente dan een bericht waarin staat dat de gemeente de grond gaat verkopen of verhuren. De gemeente is verplicht om dit te melden. Deze procedure heet het Didam arrest. Als andere partijen zich melden moeten zij een vergelijkbaar aanbod kunnen doen. 

Is het financieel mogelijk om verplaatsbare woningen te plaatsen op Biezenkampen?

De gemeente onderzoekt met Vivare en Rabo SmartBuilds of het project verplaatsbare woningen haalbaar is. De gemeente kijkt naar de kosten voor het bouw- en woonrijp maken van de grond, de aanleg van wegen, riolering en groen. Voor Vivare en Rabo SmartBuilds is het belangrijk dat zij hun investering in de woningen kunnen terugverdienen. De woningen krijgen waarschijnlijk een vergunning van maximaal 15 jaar voor de eerste periode. Daarna krijgen deze woningen mogelijk een permante plek binnen Biezenkampen. Door op één locatie te investeren (in o.a. wegen en riolering) voor de lange termijn, wordt het plan eerder financieel haalbaar voor de gemeente. 

Welke onderzoeken doen wij en zien inwoners de uitkomsten?

Wij doen bijvoorbeeld onderzoek naar hydrologie (water) en bodem, een onderzoek naar stikstof en ecologie (planten en dieren). Ook wordt een verkeers- en geluidsonderzoek uitgevoerd en een archeologisch onderzoek. De uitkomsten van de onderzoeken publiceren wij officieel. Inwoners die zich hebben aangemeld via flexwonen@duiven.nl krijgen deze uitkomsten van ons in de mail.  

Hoe kan ik als inwoner participeren (meedoen) en wanneer krijg ik informatie?

De gemeente betrekt actief woningzoekenden en omwonenden bij dit project. Om op te halen wat zij vinden van het project (participatieniveau raadplegen). Wij organiseren bijeenkomsten waar woningzoekenden, omwonenden en belangstellenden voor zijn uitgenodigd. 
Op 17 mei 2024 was er een bustour voor omwonenden, woningzoekenden en belangstellenden aan een flexwoonproject in Rosmalen. Inwoners en woningzoekenden waren aanwezig op de informatiebijeenkomst van 30 mei 2024 en op de thema-avond in de raad op 4 juni 2024. 

Wanneer is er weer een participatiebijeenkomst?

Na de zomer van 2024 wordt een nieuwe bijeenkomst voor woningzoekenden, omwonenden en geïnteresseerden georganiseerd. De gemeente laat dan een of meer uitgewerkte (concept) scenario’s zien. Wij vragen de aanwezigen wat zij van de scenario’s vinden. Deze reacties nemen wij mee in een voorkeursscenario. Dit voorkeursscenario leggen wij eind 2024 voor aan het college en de gemeenteraad. Wij willen ook een aparte bijeenkomst voor toekomstige bewoners organiseren. Zij kunnen meedenken over leefbaarheid in de nieuwe wijk (bijvoorbeeld gezamenlijke voorzieningen of activiteiten).

Werkt de gemeente met een CO2 prestatieladder?

Wij willen klimaatverandering tegengaan. Het is belangrijk dat er minder CO2 (stikstof) wordt uitgestoten. Ook de gemeente Duiven zet zich hiervoor in. De gemeente werkt met de CO2 prestatieladder. Dit is een middel om inzicht te krijgen in de uitstoot van stikstof. Door het bouwen van de circulair en verplaatsbare woningen in de fabriek, ligt de uitstoot van stikstof 50% lager, dan bij gewone woningbouw. CO2 is geen toetsingsgrond voor een woningbouwproject. Ook vergelijkt de gemeente locaties onderling niet op CO2. De gemeente is verplicht een stikstof onderzoek te doen. 

Hoe sluiten wij de nieuwe woonwijk Biezenkampen aan op de wegen?

De gemeente wil dat het verkeer in en rondom Duiven goed door rijdt en geen problemen en overlast veroorzaakt. De gemeente werkt aan een mobiliteitsvisie verkeer. In deze mobiliteitsvisie worden mogelijke verkeersknelpunten opgenomen. Knelpunten die kunnen ontstaan bij de bouw van de nieuwe woonwijk Biezenkampen. De aansluiting van de nieuwe woonwijk op de wegen onderzoeken wij. Dit verkeersonderzoek moet nog starten. In het verleden was het idee om de ontsluiting van deze nieuwe wijk via de straten Bellefleur en Kleipeer te laten lopen. Door de inbreng van omwonenden kijken wij ook naar andere scenario’s. Bijvoorbeeld naar een ontsluiting via de Molenstraat of Veldstraat.

Wie zijn de doelgroepen van de verplaatsbare woningen?

Wij denken aan 1/3 deel sociale huurwoningen en 2/3 deel middeldure huurwoningen. In de sociale huurwoningen willen wij jongeren/starters, spoedzoekers (bijvoorbeeld mensen die in scheiding liggen) en vluchteling die tijdelijk in Nederland mogen blijven. Maar ook vluchtelingen uit de Oekraïne. 

Voor de sociale huurwoningen geldt de huisvestingsverordening. Binnen deze verordening mogen maximaal 50% van de woningen naar eigen inwoners. Voor middenhuur geldt deze verordening niet. De gemeente kan met Rabo SmartBuilds afspreken alle woningen in deze huurklasse eerst aan inwoners uit Duiven te verhuren. Bij middenhuur denkt de gemeente aan 1-2 persoons huishoudens. Dit kunnen jong volwassenen zijn, maar ook ouderen. Deze middenhuurwoningen zijn voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar geen woning kunnen of willen kopen. 

Wat worden de huurprijzen?

De huurprijzen zijn nog niet bekend. Wel vallen de prijzen binnen de wettelijke kaders voor sociale huur en middeldure huur.  Meer informatie vindt u hierexterne-link-icoon.

Mag een verplaatsbare woning tijdelijk worden verhuurd?

Tijdelijke huurcontracten worden vaak door de wet aan banden gelegd. Een tijdelijke vergunning voor een woning en het aflopen van de termijn zijn een opzeggrond voor een huurovereenkomst. De gemeente is met Vivare en Rabo SmartBuilds in gesprek hierover. Wij kijken of bewoners bijvoorbeeld kunnen meeverhuizen naar de nieuwe plek bij verplaatsing. En wat als dit niet kan? Daarom werkt gemeente Duiven door aan andere woningbouwplannen. Om zo het aanbod aan woningen te vergroten.


Kan ik een circulair, verplaatsbare woning kopen?

De woningen van Vivare blijven in de sociale huur. De woningen in de middeldure huur zijn mogelijk ook geschikt als betaalbare koopwoning. Wanneer er nog steeds behoefte is aan dit type huurwoning, kan het ook een idee zijn om deze woningen in de middeldure huursector te blijven aanbieden. Waar over 15 jaar de behoefte ligt weten wij nog niet. De gemeente werkt ook aan nieuw beleid voor het beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Denk bijvoorbeeld aan kamerverhuur, splitsing en optoppen (verhogen van een woning met een bouwlaag). 

Hoe richten jullie de omgeving in?

De gemeente maakt een plan voor de inrichting van de omgeving. Wij betrekken inwoners en woningzoekenden hier bij. 

Hoe richt de gemeente de groene omgeving in?

De gemeente wil dat de landschappelijke kwaliteiten van dit oeverwallengebied (en daarin de historisch herkenbare Molenstraat) versterken. Zo mogen wij bijvoorbeeld geen woningen bouwen onder hoogspanningslijnen. Denk ook aan een combinatie van groen (park), waterberging (bijvoorbeeld wadi’s) en parkeren. 

Gaat de gemeente bouwen op terpen?

De grondwaterstand is hoog. Dit vraagt mogelijk om technische oplossingen om te voorkomen dat bewoners natte voeten krijgen. Die oplossingen zijn bijvoorbeeld het verhoogd bouwen (terpen) of wadi’s aanleggen. Wij onderzoeken op dit moment deze oplossingen. 

Komt er hoogbouw?

Hoogbouw van verplaatsbare woningen is mogelijk voor een deel van het plan. Deze mogelijkheden onderzoeken wij. 

Hoe wordt dit een wijk waar het prettig wonen is?

De gemeente wil “omzien naar elkaar” vormgeven in deze wijk. Bijvoorbeeld door de woningen op een bepaalde manier te plaatsen, zodat je de buren automatisch meer ontmoet. Of door het inrichten van de directe omgeving met bijvoorbeeld een picknickbank of een moestuin. Voor een leefbare wijk is een buitenruimte belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een balkon, tuin of gemeenschappelijke tuin. Per type woning kijken wij wat passend is.

Hoe wordt verpaupering, overlast en leegstand voorkomen?

Niemand heeft belang bij een verpaupering van de leefomgeving en/of woningen, waardoor ze niet meer verhuurd worden. Vivare en Rabo SmartBuilds zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de woningen. Ook de gemeente heeft belang bij een prettige woonwijk. De gemeente denkt samen met Vivare en Rabo SmartBuilds goed na over een goede mix van bewoners. En een goede mix van soorten woningen (voor jongeren, ouderen, gezinnen, etc). 

Denken jullie ook na over manieren van ontmoeten in de nieuwe wijk?

Daar denken wij inderdaad over na. Dat kan in de omgeving of door het organiseren van activiteiten. Bijvoorbeeld een jaarlijkse buurtdag. Of een centrale ontmoetingsruimte.  Dit levert een bijdrage aan een wijk waarin het fijn samen wonen is. Dit wil de gemeente het liefst vanuit de nieuwe bewoners opstarten. De gemeente zoekt dus toekomstige nieuwe bewoners die willen meedenken hierover. Ook bewoners van Duiven-Zuid zijn van harte welkom hierin mee te denken/te doen. Interesse? Mail naar flexwonen@duiven.nl

Wordt de nieuwe wijk 15 jaar een bouwput?

Wij willen de woningen (100-150 stuks) in korte tijd plaatsen. Rabo SmartBuilds heeft een project gerealiseerd op Texel met 120 woningen. Deze woningen stonden er binnen drie maanden. Daarmee is de bouwoverlast veel korter, dan een “normaal” woningbouwproject van die grootte. Wij weten nog niet wanneer alle woningen (de verplaatsbare en de “reguliere” woningen) er staan. Ook de tijdsperiode waarin weten wij nog niet.  

Waarom zit er in dit locatie- en effectonderzoek uit 2023 een ander perceel Biezenkampen?

In dit onderzoek staat geschreven dat de lijnen van de omvang van het gebied een schatting zijn. Ook nu hebben wij nog geen specifiek gebied  bepaald. Eerst werken wij de gebiedsvisie voor het totale gebied uit.

Is uitwijken naar een andere locatie niet beter met alle belemmeringen, zoals de hoogspanningslijn en de waterleiding?

Elke locatie kent belemmeringen. Belemmeringen zijn zaken waarmee je rekening mee kunt houden. Wij brengen deze belemmeringen in kaart. Wij onderzoeken wat er in het gebied mogelijk is en wat niet. De  gebiedsvisie die wij maken houdt rekening met die belemmeringen. 

Hoe zit het met de hoogspanningsmast in het gebied?

In de gebiedsvisie houden wij de afstanden aan tot de mast die het RIVM adviseert. Dit betekent 115 meter afstand bij de bestaande zwaarte van de kabels van de hoogspanningsleiding.

Hoe gaan jullie om met geluid?

Pas wanneer er een concreter plan ligt, doen wij onderzoek naar geluid. Wij nemen eventueel het geluid 
afkomstig van sportclub Groessen mee. De gemeenteraad van Duiven heeft laatst het addendum geluidbeleid vastgesteld. Dit om woningbouw op de grotere woningbouwlocaties eenvoudig mogelijk te maken. Daarbij moet er nog steeds sprake zijn van een goed woon- en leefklimaat. 

Kan ik planschade indienen?

Planschade heet nadeelcompensatie onder de nieuwe Omgevingswet. Als u planschade wilt indienen kunt u het best een juridisch adviseur inschakelen. Schade moet u kunnen aantonen. De gemeente maakt afspraken met Vivare en Rabo SmartBuilds over het verhalen hiervan. Een beroep op planschade (nadeelcompensatie) kan pas wanneer de Omgevingsvergunning onherroepelijk is. Of als het wijzigingsbesluit van het Omgevingsplan definitief vaststaat. 

Hoe staat het met de brandveiligheid van deze woningen?

De woningen voldoen aan het bouwbesluit voor nieuwbouw woningen. De brandveiligheid van de woningen is gewaarborgd.

Hoe lang mag je in een flexwoning wonen?

De woningen verplaatsen wij waarschijnlijk na de eerste periode van 15 jaar. De gemeente denkt daarbij als tweede locatie aan een plek binnen Biezenkampen. Dan eindigt de huurovereenkomst in ieder geval. De gemeente overlegt met Vivare en Rabo SmartBuilds over hoe bewoners mogelijk mee kunnen verhuizen naar de definitieve locatie van deze woningen.
Met de woningcorporatie maken wij afspraken over de opgebouwde meettijd. Gemeente Duiven wil deze graag laten doorlopen. 

Waar kan ik mij inschrijven?

U kunt zich nog niet aanmelden of inschrijven voor een flexwoning. Pas wanneer de woningen er staan, biedt Vivare deze aan. Staat u nog niet ingeschreven voor een huurwoning? Dan kunt u zich inschrijven via de website van Entree.  Daar vindt u ook meer informatie over hoe lang het duurt een woning te vinden, aanbod, meettijd. De woningen in de middeldure huursector van Rabo SmartBuilds biedt Vivare aan. Meer informatie volgt.

Huurtoeslag

 De woningen in de categorie sociale huur geven recht op huurtoeslag. Wel moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.   Alle voorwaarden vindt u op de website van de Belastingdienst.externe-link-icoon